Afvallen

Afvallen

Als je over langere perioden een klein beetje meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, leidt dit tot grote veranderingen in lichaamsgewicht. Uit onderzoek is gebleken dat we minder energie uit onze voeding halen dan vroeger. Maar we zijn ook veel minder gaan bewegen. Uiteindelijk is het resultaat toch dat we meer energie binnenkrijgen dan we verbruiken. Met als gevolg een toename in ons gewicht.

Gezonde voeding en supplementen

Voor mensen die af willen vallen moet een verantwoord dieetadvies altijd uitgaan van de Richtlijnen Goede Voeding. Deze zijn voor de consument uitgewerkt in de Schijf van Vijf. Een dieet dat is samengesteld volgens deze richtlijn bevat alle vitamines en mineralen in voldoende mate. Het is bijvoorbeeld belangrijk om voldoende brood en graanproducten te eten: als iemand minder dan vier sneden brood eet, is de inname van vitamine B1 lager dan aanbevolen wordt. Ook de inname van ijzer kan dan in gevaar komen.

Multivitaminesupplement

Het is niet nodig standaard een multivitaminesupplement te adviseren voor mensen met overgewicht die een dieet gaan volgen omdat ze vaak al gezonder gaan eten. Hierdoor is de inname van vitaminen en mineralen in het dieet soms zelfs hoger dan daarvoor. Als een dieet gevolgd wordt dat niet voldoet aan de “Schijf van Vijf” dan kan een supplement overwogen worden. Het is dan wel verstandig te letten op bijvoorbeeld de “hoeveelheid vitamines” en de houdbaarheid van de supplementen.

Vitaminetekort bij overgewicht

Ook bij overgewicht is een vitaminetekort mogelijk. Voedsel met veel energie bevat niet noodzakelijkerwijs ook meer vitamines. Een voeding met veel koolhydraten, eiwitten of vetten en weinig vitamines, zoals snoep en tussendoortjes, kan je te zwaar maken en leiden tot vitaminetekorten.


Diëten

De energiebehoefte voor volwassen vrouwen met zittend werk en weinig beweging in de vrije tijd ligt rond de 2000 kcal ( 8400 kJ ). Voor volwassen mannen met hetzelfde bewegingspatroon is deze behoefte ongeveer 2500 kcal ( 10500 kJ ). De energiebehoefte hangt af van verschillende factoren: leeftijd, geslacht, gewicht, hoeveelheid beweging en de intensiviteit en duur hiervan. Als u wilt afvallen zult u meer energie moeten verbruiken dan u via uw eten en drinken binnenkrijgt. Als u op dieet gaat kunt u kiezen voor verschillende typen diëten.

Atkins, Dokter Frank, Montignac of het Cambridge dieet. Een willekeurige greep uit de vele diëten die er zijn. Wie dit type diëten langdurig volgt, loopt een risico op tekorten van bepaalde vitamines of mineralen. Welke dit zijn hangt volledig af van het type dieet. Beter is om een dieet te volgen volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Zo’n dieet levert niet alleen voldoende vitamines en mineralen, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor voldoende vezels, eiwittenen vetten.

Daarnaast zijn er ook laag- energetische dieetvoedingen en maaltijdvervangers. Aan deze dieetvoedingen zijn eisen gesteld met betrekking tot de hoeveelheid vitamines en mineralen die ze moeten bevatten. Per dag bevatten deze producten tenminste een maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen.

Meer info?

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van:
Voedingscentrum/ www.voedingscentrum.nl
Kenniscentrum overgewicht/ www.overgewicht.org

65plusvitaal.nl de online website over wijkverpleging, gehoor en vakanties.