Houding & Beweging

Chronische pijn? Samen in beweging naar beter

U ervaart pijn. Als deze pijn langdurig aanwezig is, kan het een eigen leven gaan leiden, met grote gevolgen voor uw dagelijks functioneren. In veel gevallen brengt pijn ook grote onzekerheid met zich mee. U vraagt zich af: Hoe moet ik ermee omgaan? Waar doe ik goed aan nu de pijn mijn leven over lijkt te nemen? U heeft de volgende klachten:

Hoofdpijn en spanningsklachten

Bijna iedereen heeft we eens hoofdpijn . Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en ( spier ) spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. Hoofdpijn kan in periodes voorkomen of een meer chronisch karakter hebben. ( Spier ) spanningshoofdpijn is met behulp van een oefentherapeut goed te beïnvloeden. Kenmerkend voor ( spier ) spanningshoofdpijn is een drukkend, beklemd gevoel om het hoofd ( strakke band, helm ), dat zowel als aan een als aan beide zijden voor kan komen. Vaak gaan deze klachten gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. Meestal is er geen sprake van misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Duizeligheid/wazig zien komen wel regelmatig voor.

Rug- en bekkenklachten

Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Echter, bij overige mensen ( 90-95% ) is de oorzaak niet duidelijk. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug. Door bijvoorbeeld zwangerschap kunnen er bekkenklachten ontstaan. Er kan pijn ontstaan in het gebied van de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen en/of de zijkant van de bovenbenen. Vaak begint de pijn als er ( te ) lang in dezelfde houding gezeten is of na ( te ) zware lichamelijke inspanning. Ook kunnen bewegingen zoals het omdraaien in bed, traplopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel pijnlijk zijn.

Arm-, nek- en schouderklachten

Klachten aan armen, nek en/of schouders komen veel voor. Meestal vormen een verkeerde houding, overbelasting of spanningen een belangrijke oorzaak. Typische arm, nek of schouderklachten kunnen voortkomen uit een verkeerde werkhouding aan een computerwerkplek. Daarnaast zijn er ook sportblessures, zoals een tennisarm. Maar ook kunnen de klachten het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een ( chronische ) aandoening. Nek- en schouderklachten komt vooral veel voor bij spanning- en stress gerelateerde klachten.

 
 

Heup- knie- en voetklachten

Klachten aan de gewrichten in de benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures, verkeerde stand of verkeerd of onvoldoende gebruik van beenspieren. Een gunstige houding begint vaak met een goede stand van de benen, knieën en voeten te opzichte van het lichaam. Ook is een goede stand van de heupen en het bekken erg belangrijk voor een optimale houding.

Houding of bewegingsklachten

Een afwijkende houding en/of afwijkende bewegingen kunnen veroorzaakt worden door de bouw van uw skelet of door problemen in uw motoriek. Maar ook gewoontes kunnen leiden tot een slechte houding en verkeerde bewegingen. Dit heeft met ( aangeleerd ) bewegingsgedrag te maken.

Incontinentie klachten

Urine- incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het niet kunnen ophouden van urine. Er zijn verschillende vormen van incontinentie, de belangrijkste zijn: inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie. Inspanningsincontinentie wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Door verslapping van de bekkenbodem spieren kan ongewild urineverlies optreden bij inspanning, onder andere bij hoesten, niezen, tillen of sporten. Aandrangincontinentie wordt ook wel urge- incontinentie genoemd. Hierbij voelt u vaker aandrang tot plassen door verhoogde prikkelbaarheid van de blaas. Gaat men vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling. U krijgt dan sneller het gevoel dat u moet plassen. Incontinentie kan negatieve effecten hebben die invloed uitoefenen op het werk, huishoudelijke activiteiten, sport en het sociale leven. Daarnaast kunnen mensen met incontinentieklachten zich onzeker voelen, zich schamen of er niet over willen praten.

Het Netwerk Chronische Pijn introduceert een vernieuwde behandelwijze, speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. De behandeling richt zich niet op het wegnemen van de pijn, maar laat zien hoe u zelf op een andere manier met uw pijnklachten kunt omgaan, waardoor u weer grip op uw eigen leven.

De behandeling

De oefentherapeuten Cesar/Mensendieck, die aangesloten zijn bij het landelijk Netwerk Chronische Pijn werken allemaal volgens dezelfde behandelmethodiek. Een combinatie van fysieke en mentale oefeningen worden afgestemd op uw persoonlijke situatie. De oorzaken van uw pijn, uw ervaring van de pijnklachten en hoe u hiermee omgaat, worden in kaart gebracht. Samen met uw therapeut stelt u vervolgens haalbare doelen op. Uitgangspunt hierbij is dat u weer grip op uw klachten krijgt en uw kwaliteit van leven verbetert.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van:

Netwerk Chronische Pijn/ www.netwerkchronischepijn.nl

Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck ( VvOCM )/ www.vvocm.nl

65plusvitaal.nl de online website over hoorproblemen, overwinteren en thuiszorg