Gewrichtsaandoeningen

We weten dat gewrichts aandoeningen het leven soms kunnen bemoeilijken. De twee meest voorkomende gewrichtsaandoeningen zijn osteoarthrose en osteoartritis. Er zijn echter meer dan 100 reumatische aandoeningen en afwijkingen bekend die gepaard gaan met pijn en ongemak.

Leven met een gewrichtsaandoening

Lichaamsbeweging is een onderdeel van behandeling van artritis. Door de lichaamsbeweging zelf zullen uw gewrichten niet verder slijten. Activiteiten zoals wandelen, zwemmen of tuinieren, kunnen helpen uw botten sterk en uw gewrichten soepel te houden. Overleg altijd eerst met uw arts voordat u aan een trainingsprogramma begint.

Welke behandelingen zijn er?

Medicatie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van artritis. Medicijnen helpen de gewrichtszwelling en de pijn te verminderen. Dit kan leiden tot verbetering van het alledaagse functioneren en de levenskwaliteit. Alle medicijnen hebben potentiele bijwerkingen en mogen daarom alleen worden genomen als dit strikt noodzakelijk is.

Pijnstillers en non-steroïde, ontsteking werende medicijnen ( NSAID’s) helpen bij de beheersing van de zwelling en de pijn. U dient te alle tijde uw arts te raadplegen alvorens medicijnen tegen gewrichtspijn in te nemen. Uw arts kan ook injecties in de gewrichten voorschrijven om de zwelling en de pijn te verminderen. Hiervoor kunnen injecties met cortisone direct in het gewricht worden gebruikt. Cortisone is een natuurlijk hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnieren en ontstekingsremmend werkt. Als het in een gewricht wordt geïnjecteerd, kan het voor een verlichting van zowel de zwelling als de pijn zorgen. Cortisone kan enkele negatieve effecten op de gewrichten en het zachte weefsel hebben en om deze reden wordt het gebruik hiervan beperkt tot enkele injecties per jaar.

Injecties met hyaluronaat zijn goedgekeurd voor artritis in de knieën. Zij kunnen de pijn bij osteoartritis verlichten en de gewrichtsfunctie herstellen. Hyaluronaat is een natuurlijk voorkomende stof in het gewrichtsvocht dat voor smering en de bescherming van het gewricht zorgt. Naarmate osteoartritis zich verder ontwikkelt, wordt de laag gewrichtsvocht dunner en daalt de hoeveelheid hyaluronaat. Hierdoor wordt het gewrichtskraakbeen niet meer goed gesmeerd en beschermd. Uw arts kan u erover informeren of deze specifieke behandelmethode voor u geschikt is.

 
 

Lichaamsbeweging

Er bestaan een aantal non-operatieve behandelingen voor osteoartritis. Matige, door de arts voorgeschreven oefeningen en fysiotherapie zijn uitstekende manieren om uw gewrichten in beweging te houden en matige gewrichtspijn te verlichten. Gewrichten die niet regelmatig in beweging zijn, kunnen vastzitten en pijnlijk worden. Overgewicht veroorzaakt extreme druk op de gewrichten. Als u lijd aan overgewicht, kan uw arts u aanraden om af te vallen om zo een ongewenste druk op en pijn in uw gewrichten te verminderen. Hulpmiddelen, zoals een stok of wandelrek, kunnen de druk op de gewrichten verlagen en de pijn verlichten. Het nemen van rust na een activiteit kan ook helpen om matige gewrichtspijn onder controle te houden.

65plusvitaal.nl de online website over wijkverpleging, parkinson en thuiszorg.