Hoorproblemen

Hoorhulpmiddelen en –bescherming

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen en andere hoorhulpmiddelen. De hedendaagse, moderne hoortoestellen zijn klein, bijna onzichtbaar en bevatten minuscule techniek. Het hoortoestel is slechts een paar centimeter groot en bestaat uit een microfoontje, geluidsfilter, versterker en luidsprekertje.

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen en binnen die soorten zijn vaak ook weer veel verschillende mogelijkheden. Over het algemeen is het zo dat hoe duurder het toestel is, hoe uitgebreider de mogelijkheden zijn.

Hieronder volgt een overzicht van de soorten hoortoestellen en de gangbare afkortingen:
• Achter-het-oor (AHO)
• In-het-oor (IHO)
• Volledig-in-de-gehoorgang (CIC)
• Luidspreker-in-het-oor (LIHO)
• Combinatie hoortoestel en bril

Andere hoorhulpmiddelen

Naast hoortoestellen zijn er verschillende mogelijkheden om geluid te versterken. U kunt hierbij denken aan solo- en fm-apparatuur,  waarmee het geluid via infrarood- of fm-techniek rechtstreeks van de geluidsbron naar uw hoortoestel of hoofdtelefoon wordt gestuurd. U ontvangt een helder geluidskwaliteit direct via uw hoortoestel

Ook zijn er steeds meer apparaten die gebruik maken van bluetooth techniek, waardoor ze draadloos verbinding met elkaar kunnen maken. Deze techniek wordt onder andere gebruikt voor het versterken van tv-geluid en telefoongesprekken. Het geluid van de geluidsbron wordt dan rechtstreeks via bluetooth naar uw hoortoestel gestuurd.

Wenst u voor een gedeeltelijke vergoeding van uw zorgverzekering in aanmerking te komen, dan is het niet meer zo dat u helemaal vrij bent in de keuze van het hoortoestel. Sinds 2013 worden hoortoestellen functiegericht voorgeschreven. Dit betekent dat u een hoortoestel vergoed krijgt dat past bij de functie die het voor u moet hebben, niet meer en niet minder. U kunt voor regels omtrent vergoedingen terecht bij uw zorgverzekeraar.

65plusvitaal.nl de online website over mantelzorg,brughoektumor en afvallen.