Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Symptomen

nervus medianus compressie syndroom.

Wat is het?
Het carpaal tunnel syndroom is een verzameling van klachten veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus (de middelste arm zenuw) in het verloop van de carpale tunnel. Dit is een nauw kanaal gevormd door de polsbotjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de duim en vingers en de zenuw (nervus medianus).

Klachten
De klachten worden veroorzaakt door beknelling van de zenuw, die daardoor gedeeltelijke uitval vertoont. Meestal bestaan de klachten aanvankelijk uit een tintelend gevoel in de handpalm en de vingers en dan vooral het verzorgingsgebied van de zenuw. Dit is de palmzijde van de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. Vaak treden de klachten het eerst ‘snachts op en wordt men daardoor wakker. Het ‘wapperen’ van de aangeda-
ne arm geeft dan enige verlichting. Ook overdag kunnen deze klachten echter optreden tijdens fietsen, auto- rijden of computeren. De tintelingen kunnen uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder. Sommige patiënten klagen ook wel over krachtsverlies. Uiteindelijk kan zelfs de spiermassa van de duimmuis zichtbaar slinken, en ontstaat er de zgn. ‘apenhand’. In Nederland komt het carpaal tunnel syndroom 15 keer zo vaak bij vrouwen dan bij mannen voor. Het carpaal tunnel syndroom kan aan beide handen voorkomen.

Oorzaak
De carpale tunnel is zeer nauw en de zenuw is erg gevoelig voor druk. Zodra er dus een volume toename (door welke oorzaak dan ook) optreedt in de carpale tunnel, kunnen gemakkelijk CTS klachten ontstaan. Mogelijke oorzaken zijn:  zwellingvan de bekleding van de pezen door reuma of door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, in de overgang of bij een te langzaam werkende schildklier. Ook kunnen de peesscheden zwellen door irritatie zoals na forse handenarbeid of door een benige afwijking in de tunnel (bij- voorbeeld na een breuk). CTS komt vaker voor bij diabetes mellitus (suikerziekte).

Houding en beweging