Een op de drie Nederlanders krijgt te maken met klachten aan spieren of gewrichten. Wanneer u pijn heeft bij het bewegen of minder soepel beweegt, kan uw huisarts u doorverwijzen naar de afdeling Orthopedie.

Wat doet een orthopeed?

Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het ‘bewegingsapparaat’. Dit bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Orthopedie is dus een zeer breed vakgebied en u kunt met allerlei klachten bij een orthopeed terechtkomen. Bijvoorbeeld met een schouder uit de kom, maar ook met een gebroken heup of klachten aan uw achillespees.

Een orthopedisch chirurg (kortweg: orthopeed) richt zich op het verminderen van uw pijn en helpt u om weer gemakkelijker te kunnen bewegen. Hierbij werkt de orthopeed in sommige gevallen samen met andere behandelaars, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een reumatoloog. Daarna wordt er een een behandelplan opgesteld. Een behandeling kan bestaan uit advies, fysiotherapie, medicijnen en/of een operatie.

Met welke klachten gaat u naar een orthopeed?

Wanneer u pijn heeft aan uw spieren, botten of pezen, gaat u eerst naar de huisarts of fysiotherapeut. Als uw huisarts of fysiotherapeut uw klachten niet zelf kan behandelen, kan u doorverwezen worden naar een orthopedisch chirurg.

De orthopeed kan u helpen bij:

Klachten aan gewrichten: bijvoorbeeld slijtage (artrose) of pijn van uw meniscus.

Klachten aan uw gewrichtsprothese: bijvoorbeeld pijn, stijfheid of instabiliteit.

Pijn in spieren en pezen: bijvoorbeeld een spierscheurtje of sportblessure.

Botklachten: bijvoorbeeld een breuk of osteoporose

Rugpijn met in sommige gevallen uitstraling naar de armen of benen.

Wat is het resultaat van een orthopedische behandeling?

Het behandelplan van een orthopeed richt zich op twee zaken:

Pijnvermindering: Wie minder pijn heeft, beweegt meer en beter.

Verbeteren of herstel van de mobiliteit: Door bewegingsoefeningen te doen, leert u ook weer om op de juiste manier te bewegen. Tijdens en na de behandeling werkt de orthopeed daarom samen met andere specialisten en behandelaars. Zo kan een sportarts u begeleiden om verdere blessures te voorkomen. En helpt een fysiotherapeut u sneller te revalideren na een heupoperatie.

Helaas kan het voorkomen dat uw klachten niet volledig verdwijnen. Een versleten knie (artrose) kan na een operatie met een kunstknie volledig herstellen. Maar bij de behandeling van bepaalde soorten rugpijn, zoals bij slijtage van de wervelkolom, bestaat de kans dat uw pijn alleen vermindert. De orthopeed bekijkt in dit geval samen met u welke andere behandelingen mogelijk zijn. Hij kan u bijvoorbeeld doorverwijzen naar een andere specialist voor een niet-orthopedisch behandelprogramma

Houding en beweging

voetzorg