ALS BEWEGEN PIJN DOET… WEET DE PODOTHERAPEUT RAAD

OPLOSSEN VAN PROBLEMEN

Door: Myrette van Houten
Een podotherapeut behandelt klachten van het bewegingsapparaat die uit een verkeerde voetstand of –functie kunnen voortkomen, zowel waar dit het dagelijks leven betreft als bij het sporten. Daarbij kan gedacht worden aan onderbeen-, knie-, heup- en (onder)rugklachten. Dit artikel is geschreven in het kader van “De Maand van de Voet”. Jaarlijks besteden podotherapeuten in een groot aantal landen van de wereld extra aandacht aan het werk van een podotherapeut. ‘Weet wat u doet bij pijn aan uw voet’ is daarbij dé centrale boodschap. Na de knieblessure is de enkelblessure de meest voorkomende sportblessure in ons land. Voor bijna vier op de tien enkelblessures is een medische behandeling nodig.

De medische kosten voor sporters met een enkelblessure worden jaarlijks geschat op 40 miljoen euro, de kosten door arbeidsverzuim op 150 miljoen euro per jaar.
Het doel van de podotherapeut is niet alleen de klacht te behandelen, maar juist ook de oorzaak op te sporen en aan te pakken. Als de sporter na bijvoorbeeld een enkelverstuiking na intensieve behandeling en revalidatie weer kan gaan sporten, maar vervolgens weer snel door de enkel gaat, dan is dit zeer ontmoedigend. Met (preventief) tapen of een brace wordt niet altijd iets gedaan aan de directe oorzaak van het zwikken. Bij nader onderzoek blijkt de oorzaak van recidiverend zwikken in een groot aantal gevallen aan een verkeerde voetstand te liggen. In de podotherapeutische praktijk komt een 32-jarige man met pijn in de voeten. De man is door de fysiotherapeut doorgestuurd. In het dagelijks leven is de man werkzaam
als bakker en daarnaast is hij een fanatieke voetballer. Als gevolg van de voetklachten kan de man niet meer voetballen en werken gaat met erg veel pijn gepaard. In 2010 heeft de man het vijfde middenvoetsbeentje gebroken en ondanks behandeling in het ziekenhuis blijft hij klachten houden en verergeren de klachten de laatste weken. Uit podotherapeutisch onderzoek is gebleken dat de voeten niet optimaal worden belast en dat de druk op het vijfde middenvoetbeentje te groot is. Wanneer voor deze man podotherapeutische zolen worden gemaakt, blijkt al snel dat de klachten verminderen en dat hij na zes weken klachtenvrij is. Langzaam aan begint hij weer te voetballen. Twee weken later staat hij zelfs weer drie keer per week, klachtenvrij, op het voetbalveld. Om een sporter goed te kunnen begeleiden, is kennis van de sport erg belangrijk. Iedere sport kent zijn eigen bewegingen, schoeisel, attributen, ondergrond en regels. Een podotherapeut kent de sport en stemt de begeleiding af op de situatie.

De podotherapeut bekijkt de gehele bewegingsketen en kijkt naar de oorzaak van de klacht zodat deze effectief behandeld kan worden. Het aanmeten van sportinlays, schoenadviezen en -aanpassingen, siliconen ortheses en protheses voor de tenen, het analyseren van het (hard)looppatroon en het geven van blessurepreventie adviezen zijn enkele voorbeelden hiervan.
Samenwerking met andere disciplines zoals de fysiotherapeut en de huisarts is essentieel bij behandeling.

❱ Meer informatie vindt u op de website van

de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten www.podotherapie.nl

Medisch