Heb je een knobbel in de borst ontdekt?

Een van de verschijnselen van borstkanker is een knobbeltje in de borst. Zo’n knobbel(tje) in de borst kan wijzen op een tumor, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak gaat het om een cyste (een met vocht gevulde holte) of een bindweefselknobbel. Als je een knobbeltje voelt dat niet snel verdwijnt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.

Hoe voelt een knobbeltje in de borst aan?

Met een knobbeltje in de borst wordt een verdikking bedoeld die anders is dan de bobbeligheid die je normaal voelt in de borst. Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is

Borstkanker is niet altijd een knobbel

Veranderingen in de borst zelf of op en/of rondom de tepel kunnen ook een teken zijn van borstkanker. Ook een schilferige huid rondom de tepel of wanneer er vocht uit de tepel komt kan dit een aanwijzing zijn voor borstkanker.

Niet ieder knobbeltje in de borst is borstkanker. In 75% van de gevallen is er niets aan de hand. Belangrijk is om je borsten goed in de gaten te houden, zodat je eventuele veranderingen tijdig opmerkt. Door je borsten regelmatig te bekijken en controleren, merk je eventuele veranderingen eerder op

Help Pink Ribbon

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De overlevingskansen zijn de afgelopen decennia aanzienlijk gestegen. Toch sterven er jaarlijks nog meer dan 3.000 mensen aan de ziekte. Steun Pink Ping RibbonRibbon want meer onderzoek is nog steeds hard nodig.

Provincies

Medisch

PinkRibbon
De Groene Zuster adv 65 plus