Bij incontinentie heeft u last van symptomen zoals: ongewenst urineverlies, bedplassen en/of ongewenst verlies van ontlasting. 65 Plus Vitaal helpt u graag aan tips en informatie over incontinentie en incontinentiemateriaal zoals: incontinentie luiers, incontinentie broekjes voor mannen en vrouwen en diverse katheters.

Wat is incontinentie? 

Incontinentie is een aandoening waarbij de urine en/of ontlasting niet opgehouden kan worden. Incontinentie leidt tot ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Iemand die incontinent is, heeft de beheersing over de sluitspieren van zijn blaas en/of darmen geheel of gedeeltelijk verloren.

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders heeft te maken met een vorm van incontinentie. Veel mensen schamen zich ervoor of zijn bang voor nare geurtjes. Sommige vormen van incontinentie kunnen worden behandeld. Daarnaast zijn er allerlei soorten incontinentiemateriaal verkrijgbaar om de ongemakken van incontinentie op te vangen. Voor elke vorm van incontinentie is er passend incontinentiemateriaal. Vergoeding door uw zorgverzekering is mogelijk.

Welke soorten incontinentie zijn er?

Er zijn twee soorten incontinentie: urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie. Beide soorten incontinentie hebben eigen symptomen.

Wat zijn de oorzaken van incontinentie? 

Zowel urine-incontinentie als ontlasting-incontinentie kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak een niet goed werkend afsluitmechanisme van de blaas, sluitspier of bekkenbodem. Bij mannen is de meest voorkomende oorzaak een vergrote prostaat.

Incontinentie voorkomen 

Er zijn manieren om incontinentie te voorkomen. De belangrijkste zijn een gezonde leefstijl, op tijd naar het toilet gaan en oefeningen om uw bekkenbodemspieren te versterken.

 

logo_stomavereniging_zonder payoff_freshdesk

Medisch