LUISTER NAAR UW GEHOOR

Neem even de tijd om naar de wereld om u heen te luisteren 

In Nederland zijn er bijna 1,6 miljoen mensen met een hoorprobleem. Ongeveer een op de vijf mensen in de leeftijdsgroep van 40 tot 60 jaar krijgt te maken met gehoorverlies. Verder blijkt uit onderzoek dat hoorproblemen bij jongeren toenemen. Meer dan de helft van alle personen met gehoorverlies valt in de categorie jongeren.

Onze oren werken altijd, en er is ook altijd geluid om ons heen. Telefoons die afgaan, pratende mensen, blaffende honden, voor- bijrijdend verkeer, tjilpende vogels … Er gebeurt zo veel, maar welke geluiden kunt u allemaal herkennen? Het is belangrijk om de tijd te nemen en eens goed te luisteren naar de wereld om u heen. 

Dankzij onze hersenen kunnen we de ver- schillende geluiden identificeren en inter- preteren, en ons focussen op wat we willen horen. Onze hersenen herkennen direct de stem van een bekende, of stellen u in staat een boek te lezen zonder de achtergrond- geluiden op te merken. Dus ondanks het feit 

dat u constant bent omringd door geluid, zijn het onze hersenen die bepalen welke geluiden in- en uitgeschakeld worden. Soms werkt het echter niet zo. Soms kunnen onze hersenen een geluid niet identificeren omdat onze oren het geluid niet eens kunnen horen. Bent u zich bewust van de geluiden die u niet kunt horen? 

DAT IS EEN TEKEN

Hoe weet u of u gehoorverlies heeft? Stel uzelf de volgende vragen … en probeer ze zo eerlijk mogelijk te beantwoorden.

1. Moet u het volume van de televisie hoger zetten? 2. Hoort u wel, maar begrijpt u niet altijd wat anderen zeggen?

3. Vindt u het lastig om gesprekken op drukke plaatsen te volgen?

4. Moet u mensen dikwijls vragen om te herhalen wat ze hebben gezegd? 

WAT TE DOEN?

Als u een of meer van de bovenstaande vragen positief heeft beantwoord, maak dan een afspraak met een audicien en zet de eerste stap in de juiste richting. 

WAAR NAARTOE?

Gehoorverlies is niet ongewoon en is niets om bang voor te zijn. Hoe sneller u profes- sioneel advies inwint, des te beter wordt uw kwaliteit van leven. 

Er zijn verschillende experts met wie u kunt praten, die uw gehoor kunnen beoordelen met een hoortest, en die kunnen bepalen welke stappen u kunt zetten om beter te verstaan: 

Er zijn verschillende experts met wie u kunt praten, die uw gehoor kunnen beoordelen met een hoortest, en die kunnen bepalen welke stappen u kunt zetten om beter te verstaan: 

 

Medisch

hoortoestellen

De audioloog

Een hoogopgeleide hoorzorgspecialist met een doctoraat, gespecialiseerd in het testen van het gehoor, die oplossingen biedt op het gebied van de hoorzorg.

KNO-arts

Een arts die is gespecialiseerd in medische aandoeningen van keel, neus en oren (KNO). Een KNO-arts wordt soms ook otoloog of neuro-otoloog genoemd. Vraag uw huisarts naar meer informatie. 

Audicien

Een audicien is opgeleid om hoortoestellen aan te passen. Hij of zij is gespecialiseerd in de exacte werking van een hoortoestellen, en niet zozeer in het stellen van een medi- sche diagnose.