Wat is huidkanker?

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben en overlijden ruim 900 mensen aan de gevolgen ervan.

In onze cultuur is het ingebed dat je na een dagje strand of vakantie bruin terug moet komen. Zonder ‘lekker kleurtje’ lijkt je vakantie minder geslaagd. Blootstelling van de huid aan UV-straling en dan met name onverstandig zongedrag is echter de voornaamste oorzaak van het ontstaan van huidkanker.

Wist je dat verbranding in de jeugd de kans op het krijgen van huidkanker verdubbelt?

Medisch

Hoe ontstaat huidkanker?

Elke kanker ontstaat doordat een cel zich ongeremd blijft delen. Als er veel van deze foute cellen zijn ontstaat er een gezwel of tumor. Deze tumor kan in de meeste gevallen operatief volledig worden weggesneden. Maar soms zijn de cellen zo agressief dat ze zich hebben uitgezaaid naar andere plekken op het lichaam. Dan moet er worden overgeschakeld op een andere behandelwijze.

De cellen die zich ongeremd hebben gedeeld doen dit niet zomaar. Van deze cellen is namelijk het DNA beschadigd. Dit kan komen door UV-straling. Het DNA is aangetast en zelfs misschien wel kapot gegaan wat kan leiden tot huidkanker.

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is zonlicht. Teveel blootstelling van de huid aan UV-straling kan leiden tot ernstige huidbeschadigingen. Zonverbanding, zonnebankgebruik, teveel blootstelling aan UV-straling en het hebben van een licht huidtype zijn grote risicofactoren voor het krijgen van huidkanker.

Maar ook andere dingen kunnen de kans op huidkanker vergroten zoals erfelijke factoren of medische behandelingen. Denk aan een orgaantransplantatie of een huid die bestraald is geweest.

Hoe verloopt huidkanker?

Huidkanker is goed te genezen, als je er vroegtijdig bij bent en er geen uitzaaiingen zijn gevonden. Mensen die te maken hebben gekregen met huidkanker blijven enkele jaren tot levenslang onder controle. Dit om te voorkomen dat de huidkanker terugkomt of dat de huidkanker zich op een andere locatie gaat ontwikkelen. Hoe vaak je terug moet komen voor controle is afhankelijk van de vorm van huidkanker.

Wat kun je zelf doen?

Om de kans op huidkanker te verkleinen dien je zorgvuldig om te gaan met UV-straling en zonne-apparatuur. Dat betekent dat je in de zomer de felle zon moet vermijden tussen 11:00 en 15:00 uur en jezelf met een hoge beschermingsfactor moet beschermen. Draag daarnaast een zonnehoed of een zonnebril. Een bruin kleurtje is gewild en staat mooi, maar denk je nog steeds hetzelfde als je weet dat het ten koste gaat van je gezondheid?

Niet alleen in de zomer moet je alert zijn op huidkanker. Gedurende het hele jaar door is het belangrijk om je huid te beschermen met een beschermingsfactor.

Check tot slot je huid regelmatig. Wees alert op het ontstaan van plekjes en het veranderingen van plekjes. Je moet weten wat de risico’s zijn van de zon.