Stomazorg

Stomazorg is een breed begrip. Het gaat niet alleen om de zorg die voorafgaand, tijdens en direct na de operatie wordt gegeven, maar ook om de dagelijkse zorg voor de stoma. Iedereen die een stoma heeft, weet dat stomazorg erbij gaat horen. Afhankelijk van de beperking die een stomadrager heeft, is bijna iedereen in staat om zichzelf dagelijks te verzorgen.

Leven met een stoma

Een stoma is een stukje darm dat door een opening in de buik naar buiten is gebracht en op de huid is vastgehecht. Je krijgt een stoma als de ontlasting of urine jouw lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan verlaten. Bijvoorbeeld bij ontstekingen, aangeboren afwijkingen of bij tumoren en poliepen. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dikke darm, de dunne darm of de urineleiders.

Een stoma heeft een rode kleur. De stoma bestaat uit slijmvlies. Dat voelt vochtig, net als het slijmvlies in je mond. De stoma zelf is gevoelloos, het bevat geen zenuwuiteinden.

Een stoma is geen ziekte maar een aanpassing in je lichaam. Het doel is: minder klachten en betere kwaliteit van leven.

 

Aantal mensen met een stoma

Ongeveer 38.000 mensen in Nederland hebben een colo-, ileo of urostoma. Elk jaar stijgt het aantal mensen dat een stoma krijgt. Geschat wordt dat er in Nederland circa 7.000 nieuwe stomadragers per jaar bijkomen. Dat zijn zowel permanente als tijdelijke stoma’s.

 

logo_stomavereniging_zonder payoff_freshdesk

Medisch