Mondzorg

Implantaten… natuurlijk!

Misschien lacht u wel met een hand voor uw mond. Misschien praat u minder makkelijk. Misschien kunt u niet zo goed meer kauwen en eet u niet meer alles wat u zou willen. Als u één, meerdere of zelfs al uw tanden en kiezen mist en weer ongehinderd wilt kunnen praten, lachen en eten wat u lekker vindt, dan kunnen implantaten een oplossing voor u zijn. Wat zijn de voordelen van een prothese of een brug op implantaten ten opzichte van een gewoon kunstgebit?

Kunstgebit

Een gewoon kunstgebit heeft soms onvoldoende houvast op de kaak. Dat is vervelend als u spreekt en eet. Het maakt u onzeker. In gezelschap kunt u erdoor in verlegenheid worden gebracht. Een prothese op implantaten is een kunstgebit dat vastklikt. Het zit comfortabel en geeft u zekerheid en zelfvertrouwen, als u praat. Een brug op implantaten biedt u al deze voordelen ook, maar zit bovendien permanent vast in uw mond. Het benadert de natuurlijke situatie dus nog meer.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. Deze permanente vervanging van de natuurlijke tandwortel dient als nieuw stevig fundament voor een kroon, brug of kunstgebit. De meeste implantaten zien eruit als een schroefje en zijn gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot aan hecht.

Kan het ook bij mij?

Bij iedere volwassene kan in principe een implantaat worden geplaatst. Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Waar te weinig is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst. Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het verder van belang dat het tandvlees hieromheen gezond is. Als dit niet zo is, moet daar eerst iets aan worden gedaan.

Hoe groot is de kans van slagen?

Zeer groot. Goed onderzoek vooraf maakt de kans op complicaties of mislukkingen minimaal. Toch kan er direct aansluitend aan het plaatsen van een implantaat tijdelijk ongemak zijn in de vorm van napijn of zwelling. Ook komt het een enkele keer voor dat een implantaat niet integreert en moet worden verwijderd. De kans hierop wordt groter als u rookt.


Hoe worden de implantaten geplaatst?

Allereerst worden onder plaatselijke verdoving de implantaten in uw kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 2-6 maanden hecht het kaakbot zich aan de implantaten en ontstaat het stevige fundament om uw nieuwe tanden en kiezen, of de prothese op te bevestigen. Tenslotte wordt de brug of prothese vervaardigd. De prothese klikt vast op een staafje tussen of op knopjes op de implantaten. De totale behandeling heeft dan rond de 2-3 maanden geduurd. Gedurende deze periode kunt u uw bestaande kunstgebit gewoon dragen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van:

Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie/ www.nvoi.nl