Nieuwe heup

Wat is een heupvervanging?

Wanneer niet-operatieve behandeling geen verlichting biedt voor het ongemak en de stijfheid van de heup door artritis, kan uw chirurg u een totale heupvervanging aanraden. Gewrichtsvervangende implantaten, die meestal gemaakt zijn van metaallegeringen en polyethyleen (kunststof), worden gebruikt voor het vervangen van het gewricht. Bij speciaal geselecteerde patiënten wordt er nu ook een nieuwer soort implantaat met een metalen kom gebruikt. Bij een totale heupvervanging worden het bovenste eind van het femur (bot van het bovenbeen) en de oppervlakken van het acetabulum (kom) vervangen. De implantaten zijn ontwikkeld om de functie te herstellen en zoveel mogelijk ongemak weg te nemen terwijl u toch weer een actievere levensstijl kunt opnemen.

Een totale heupvervanging is een operatie die ontwikkeld is om een heup te vervangen die, meestal door artritis, beschadigd is. Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. De kop wordt gevormd door de kop van het femur en deze past stevig in het acetabulum. De oppervlakken van deze botten zijn bekleed met een gladde stof die gewrichtskraakbeen wordt genoemd. Door artritis slijt het gewrichtskraakbeen af, waardoor het onderliggende bot bloot komt te liggen. Artritis kan pijn, deformiteiten en verlies van mobiliteit veroorzaken.

Bij een operatie voor een totale heupvervanging vervangt de chirurg de versleten kop van het bot van het bovenbeen door een metalen of keramische kop die op een steel gemonteerd is, en vernieuwt het oppervlak van de kom met een polyethyleen (kunststof) kom of een metalen kom met een voering van polyethyleen. De prothese kan op zijn plaats gecementeerd worden met een vuller of cementspecie die lijkt op tandheelkundig cement, of wordt goed op zijn plaats gedrukt zonder van cement gebruik te maken.

De operatie duurt over het algemeen tot twee uur.

Herstel
Fysiotherapeutische oefeningen zijn na een totale heupvervanging belangrijk en een vlot herstel is meestal afhankelijk van het volgen van het gevestigde postoperatieve oefenprotocol door de patiënt. Patiënten herstellen over het algemeen vrij snel, maar in sommige gevallen heeft de patiënt in het begin wel krukken of een rollator nodig, waarmee enkele maanden later overgegaan kan worden op het lopen met een stok.

Gewrichtsvervangende operaties van de heup zijn zeer succesvol bij het helpen van patiënten met artritis om hun normale activiteiten weer op te pakken en om hun ongemak te verminderen.
De duur van de ziekenhuisopname varieert, maar is meestal 3 tot 10 dagen. Na ontslag zijn bezoeken aan een fysiotherapeut en dagelijkse oefenen een vereiste.

Tijdens de postoperatieve periode worden r technieken aangeleerd voor het lopen, traplopen, gaan zitten (op een stoel, het toilet) en opstaan, en in en uit een auto stappen.
De pre- operatieve en postoperatieve behandelingen variëren door vele factoren. Bespreek met uw chirurg welke behandeling en welk oefenschema voor u goed is.

65plusvitaal.nl de online website over vakanties in verschillende landen en villa verhuur.