Reuma

U kent vast iemand met reuma of artrose. Of u heeft het zelf. De kans is groot, want bijna 2 miljoen mensen hebben een vorm van reuma.
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Reuma komt op alle leeftijden voor, er zijn ook kinderen met een vorm van reuma. Bijna 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen.

Leven met reuma

De lichamelijke gevolgen hebben grote impact op het dagelijks leven van mensen met reuma en hun omgeving. Simpele dingen zoals een brief openen of een sms sturen lukken vaak niet meer door de pijn en stijfheid. Sommige dagen ook weer wel, want reuma is erg grillig. Dit maakt het voor mensen met reuma moeilijk uit te leggen. Mede daardoor verliest een flink aantal mensen met reuma werk en inkomen. Reuma hebben betekent ook een kortere levensverwachting dan die van gezonde mensen. Feiten die er niet om liegen.

De oplossing komt uit onderzoek

De sleutel tot genezing van reuma ligt in wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers werken hard aan betere behandelmethodes en aan het achterhalen van de oorzaak van reuma. Er is nog veel onderzoek nodig om onze missie te kunnen realiseren: reuma zo snel mogelijk de wereld uit
Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd.
Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma krijgen. Dat is niet zo: 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.

 
 

Categorieën reuma

Reuma is onderverdeeld in drie categorieën:
1. Ontstekingsreuma. Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.
2. Artrose. Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.
3. Wekedelen reuma. Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo’n 240.000 mensen hebben een vorm van wekedelen reuma.

Sommige mensen hebben meerdere vormen van reuma

Reumatische klachten
De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma is grillig. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken.

Hoe herkent u reuma?

Ga naar uw huisarts als u last heeft van:
• het dik en warm worden van gewrichten
• langdurige pijn in spieren en/of gewrichten
• pijn en stijfheid als u even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt

Deze symptomen kunnen uiteraard ook iets anders betekenen. De huisarts verwijst u wanneer nodig naar een reumatoloog of andere specialist.

Chronische aandoening
De oorzaak van reuma is onbekend, we kunnen reuma daardoor nog niet genezen. De meeste reumatische aandoeningen zijn dan ook chronisch. Met een goede behandeling kunnen uw klachten wel verminderen
Reuma is een chronische aandoening die vaak voor lichamelijke beperkingen zorgt. Ook geestelijk zijn er gevolgen: mensen met reuma – en hun omgeving – moeten leren omgaan met vragen en emoties die gepaard gaan met de ziekte.
Mensen met reuma moeten continu omgaan met hun aandoening en de invloed ervan op hun leven. Reuma verloopt grillig: de ene dag lukt alles, de volgende dag is het optillen van een kopje of het versturen van een sms al te pijnlijk.

Leren omgaan met reuma
De ziekte roept vragen, twijfels en het gevoel van onmacht op. Het betekent leren accepteren, begrijpen en omgaan met de ziekte en de gevolgen daarvan, zoals het aanpassen van de manier van leven.

Help iemand met reuma
Dankzij medicijnen en andere behandelmethoden hebben mensen met reuma steeds minder vaak ontstekingen en dus minder kans op schade en/of vergroeiingen aan de gewrichten. Hierdoor zijn ze niet meer automatisch aangewezen op een rolstoel. Of iemand reuma heeft, is dus vaak niet te zien. En dat maakt dat mensen niet snel over hun ziekte praten. Terwijl de pijn, stijfheid en vermoeidheid wel chronisch zijn en plots kunnen verergeren. Door deze ‘onzichtbaarheid’ is het soms lastig te begrijpen wat er met iemand aan de hand is. Maar juist omdat reuma vaak niet zichtbaar is, zijn begrip en steun heel belangrijk. Met het bieden van een luisterend oor of praktische hulp kunt u al veel betekenen voor iemand met reuma.

65plusvitaal.nl de online website over zorghotels, revalidarie en diabetes.