Voedingssuplementen

Voedingssuplementen

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules  of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, zowel apart, zoals in een vitamine C pil, of als combinatie, zoals in een Multi vitaminepil.

Werking

Deze synthetische of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. Wel neemt het lichaam de voedingsstoffen in pillen gemakkelijker op dan de voedingsstoffen in eten.

De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen door gevarieerd eten. Alleen speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben, zoals zwangere vrouwen ( foliumzuur en vitamine D ), jonge kinderen ( vitamine D ) en ouderen ( vitamine D ) hebben duidelijk baat bij gebruik van voedingssupplementen.

Soorten

Voedingssupplementen zijn producten die alleen uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen bestaan, zoals een vitamine C- pil, of als combinatie van meerdere vitamines, zoals in een Multivitamine pil.
In de winkel zijn ze te koop in allerlei soorten, maten en merken, bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Meestal zijn het pillen of capsules, soms ook druppels, poeders of drankjes. Grofweg zijn ze in 3 categorieën in te delen:

1. Supplementen met maar 1 vitamine of mineraal
2. Multisupplementen met een combinatie van vitamines of van vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld een Multivitamine tablet of vitamine B- complex
3. Nutraceuticals: bioactieve stoffen in een voedingssupplement

Wanneer wenselijk?

Er zijn groepen of omstandigheden waarvoor aanvulling van de voeding wenselijk kan zijn, maar waarvoor geen officieel advies van kracht is:
1. Mensen die weinig of eenzijdig eten: alle vitamines en mineralen ( afhankelijk van het eetpatroon )
2. Veganisten: vitamine B12 en D, ijzer
3. Ouderen: vooral bij ouderen met maag-/ darm infecties kan de opname van vitamine B12 uit de voeding onvoldoende zijn. Omdat vitamine B12 uit een supplement wel goed wordt opgenomen kan voor deze groep extra vitamine B12 zinvol zijn.
4. Medicijngebruikers: sommige medicijnen kunnen invloed hebben op de stofwisseling of de opname van vitamines en/of mineralen. Als het goed is zal een behandelend arts hier alert o zijn en extra vitamines voorschrijven.
5. Rokers; alle vitamines, maar met name vitamine C

Er is geen goede reden om meer vitamines te slikken dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Van sommige vitamines of mineralen kan teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn. Dat geldt met name voor vitamine A, D en vitamine B6, maar ook voor mineralen/ spoorelementen zoals calcium, magnesium, zink, koper, jodium en selenium.
Van veel andere stoffen die in supplementen kunnen zitten zoals bioactieve stoffen, is de veilige dosis vaak niet bekend. Supplementen die bij de drogist, apotheek, supermarkten of via internet worden verkocht worden gecontroleerd en zijn bij normaal gebruik veilig.

65plusvitaal.nl de online website over oogproblemen, gezondheid en medische zorg.